Oncologische fysiotherapie

Op het gebied van de zorg aan patiënten met oncologische aandoeningen, heeft de fysiotherapeut te maken met een steeds groter wordende patiëntengroep in de Nederlandse gezondheidszorg en samenleving. De oorzaken hiervoor zijn:

De toenemende vergrijzing, waardoor het aantal patiënten met oncologische aandoeningen toeneemt
De verbeterde diagnostiek, waardoor steeds vroeger oncologische aandoeningen worden opgespoord en nieuwe vormen van kanker worden ontdekt;
De betere behandelmethoden waardoor ook het aantal patiënten toeneemt dat voor kanker behandeld wordt of een kankerbehandeling heeft ondergaan. Hierdoor krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte.
De oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Hij of zij heeft gedurende een twee jarige post-hbo opleiding de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Om de oncologische patiënt goed te kunnen begeleiden, zijn kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang. De oncologie fysiotherapeut richt zich onder andere op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen die op kunnen treden bij de oncologische patiënt zijn: pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Naast de fysieke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De oncologiefysiotherapeut maakt deze factoren bespreekbaar, biedt een luisterend oor en coacht de mensen op dit vlak.

Bron: www.nvfl.nl

Maak een afspraak

Wilt u door ons gebeld worden? Of heeft u liever contact via e-mail?

Waar kan ik terecht voor Oncologische fysiotherapie?

Wie zijn onze specialisten?HKZ Gecertificeerd HCA Gecertificeerd JOFIB Fysiotherapie 2011-2015 • Kaymill Design & Web